Logements Marnes-la-Coquette / LEM+ architectes

first_imgArchitects: LEM+ architectes Area Area of this architecture project 2013 France Year:  Logements Marnes-la-Coquette / LEM+ architectes Photographs Year:  CopySave this picture!© Julien LanooText description provided by the architects. Located on the edge of the Saint-Cloud national park, the project by architects Pierre Lépinay and Bertrand Meurice for the I3F social housing development group is set in a particularly green area enclosed by the Garches-Marnes railway station and the A13 motorway.Save this picture!© Julien LanooComprising single-family homes with private gardens on the railway station side and by a group of apartments provided with balconies and ranging from studio flats to four and five room duplex units, the operation (3,338 m² net plan area) takes the form of a drawn-out U-shape that protects the centre of the block from the noise nuisances resulting from the presence of the motorway to the south. These housing units with their large number of windows and dual aspects are particularly bright. The private gardens are bathed in sunlight throughout most of the day thanks to roof profiles specifically designed to limit shadow impact.Save this picture!© Julien LanooThe architects provided a number of innovative solutions to overcome the noise constraints. In addition to the protective U-shaped layout, they incorporated a wooden fence running alongside the motorway, built two-storey buildings with reinforced insulation in the attic spaces, installed sloped roofs with a continuous nine metre high ridge line, and equipped the housing units on the motorway side with acoustic loggias.Save this picture!© Julien LanooActing as a green extension to the housing units, the acoustic loggias open the apartments onto the south, providing large glazed spaces giving onto the Saint-Cloud park while also protecting residents from noise. This planted space, opening onto the sky and closed off to the sides by glass screens, forms a particularly efficient acoustic barrier that is further reinforced by the specific layout of the apartments. The utility rooms give onto the motorway side while the main rooms open onto balconies, loggias and private gardens on the protected side. The noise nuisances are also reduced by the use of a double flow system that avoids the creation of acoustic bridges, improves air quality and contributes to heating the housing units.Save this picture!© Julien LanooWishing to adopt energy-saving solutions, the architects chose to use interior insulation with thermal breaks on slab nosings, install solar panels on the roof and equip each housing unit with solar collector tanks. They also paid particular attention to the landscaping project. Climbing plants have been placed around the site to colonise the fence on the railway line side and the 150 metre long support wall on the motorway side. Lying in the heart of the block outlined by the U-shaped layout, the private gardens are reduced in size as much as possible to offer larger spaces to the common areas that are planted with a variety of species and looked after by the landlord.Save this picture!© Julien LanooThis housing project has seen the LEM + architects invent an alternative type of landscape that contributes to the wellbeing of the residents. Recently handed over, over half the housing units are already occupied.Save this picture!SectionProject gallerySee allShow less’Strange Utility: Architecture Toward Other Ends’ SymposiumEventDaniel Libeskind: The Art of Memory LectureEventProject locationAddress:Saint-Cloud, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2013 Area:  3338 m² Area:  3338 m² Year Completion year of this architecture project “COPY”center_img ArchDaily Logements Marnes-la-Coquette / LEM+ architectesSave this projectSaveLogements Marnes-la-Coquette / LEM+ architectesSave this picture!© Julien LanooHousing•Saint-Cloud, France photographs:  Julien LanooPhotographs:  Julien Lanoo+ 19 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/359758/logements-marnes-la-coquette-lem-architectes Clipboard “COPY” Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/359758/logements-marnes-la-coquette-lem-architectes Clipboard CopyAbout this officeLEM+ architectesOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingSaint-CloudHousingFrancePublished on April 15, 2013Cite: “Logements Marnes-la-Coquette / LEM+ architectes” 15 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panel – Terrazzo BlackStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Basiq SeriesIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsWoodLunawoodInterior ThermowoodWindowsswissFineLineSliding Windows – EvenMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsDoorsECLISSESliding Door Opening System – ECLISSE Push&PullStonesMarini MarmiNatural Stone – Nuvolato di GréMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Housinglast_img read more